General Knowledge Quiz Question and Answers for Kids

Home/Uncategorized/General Knowledge Quiz Question and Answers for Kids
  • GK-Quiz-Question-and-Answers

General Knowledge Quiz Question and Answers for Kids

General knowledge questions and answers help a child to grow both on the personal and academic level. Kids always use to rote things and it is really important to make them learn instead of rote. And this is important to take some twist in their studies by introducing general knowledge quizzes.  Even when kids watch TV or mobile phone, they specifically watch either cartoons or play games that would not help in increasing their general knowledge.

Through GK questions, kids can analyze the situation better. Here some GK quiz questions and answers are given below which will help you in your child’s mental growth.

general knowledge quiz question and answers

GK Quiz Questions and Answers For KG to Class 1st

Age group: 3 to 6 years

For a 1st class child, the world is still new as he came out from dreamland. Introducing the world with heavy General Knowledge question won’t be a good idea, so, start with some basic, one-word answers. Here is some question which will help.

#1 Which color starts with the letter “G”?

Answer: Green

 

#2. What comes after the number 5?

Answer: The number 6

 

#3. During which festival does Santa come to visit?

Answer: Christmas

 

#4. How many fingers do you have in one hand?

Answer: 5 fingers

 

#5. What do you drink that comes from a cow?

Answer: Milk

 

#6. What is the bedtime?

Answer: Night time.

 

#7. Which part of your body lets you see?

Answer: The Eyes

 

#8. Which animal sounds “Moo”?

Answer: Cow

 

#9. Can you name a word that starts with the letter “C”?

Answer: Car

 

#10. What is the color of Apple?

Answer: Red

 

And then after some time, go with some tougher questions

 

#11 How many months are there in a year?

Answer: 12 months

 

#12 How many days are there in a week?

Answer: 7 days

 

#13 How many days are there in a year?

Answer: 365 days

 

#14 What is 2+2?

Answer: 4

 

#15. Which number comes after 6?

Answer: 7

 

#16. How many colors are there in a rainbow?

Answer: 7

 

#17. What are your ears for?

Answer: Listening/hearing.

 

#18. Which day comes after Friday?

Answer: Saturday

 

#19. We use our eyes to — see, hear, feel, eat?

Answer: See

 

#20 We smell with our _______

Answer: Nose

 

#21 How many letters are there in the alphabet?

Answer: 26

 

You should also enhance your kid’s picture recognizing power. Show him/her pictures of some animal, bird, insect, vegetable etc. and ask its name. Also, try to ask in a confusing way such as- “What type of bird do you see in this picture— sparrow, cuckoo, nightingale?

GK Questions and Answers For Class 2nd & 3rd Kids

Age Group: 4 to 8 Years

Children of age group 4 to 8 years are smarter and can memorize more things than earlier. They can be asked simple maths, logic English etc. So, you can level up the GK Quiz Questions and ask questions given below

 

#1 What is a baby frog called?

Ans: Tadpole

 

#2. Where does a pig live?

Ans: Sty

 

#3. Which animal is known as ‘Ship of the Desert?’

Ans: Camel

 

#4 What do you call the person who brings a letter to your home from the post office?

Answer: Postman

 

#5 How do you relate to your maternal grandfather?

Answer: Mother’s father

 

#6 What do we called a Baby Dog?

Answer: Puppy

 

#7 How many flamingos do you see in the picture?

Answer: 12 flamingos

 

#8. Which is the fastest animal on the land?

Ans: Cheetah

 

#9 Which is the longest river in the world?

Ans: Nile

 

#10 How many colors are there in our National Flag?

Ans: Three- Saffron, White, and Green

 

Kids of class 2nd and 3rd are more communicative than earlier and they are able to remember longer sentence. So, ask and make them memorize these longer answers.

 

#11 In Which city “Statue of Liberty” is Situated?

Answer: The statue of liberty is situated in New York City

 

#12. Name the first 3 planets in our solar system?

Answer: The first 3 planets in our solar system are mercury, venus, and earth.

 

#13. What is 6 x 6?

Answer: 6 times 6 is 36

 

#14. Name any reptile?

Answer: A lizard is a reptile.

 

#15. What is the capital of India?

Answer: The capital of India is New Delhi.

 

#16. Name 3 countries of Africa?

Answer: Senegal, Ghana, and Nigeria are the three countries located on the continent of Africa.

 

#17. Where are the Giza Pyramids?

Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.

 

#18. Which forest is the densest in the world?

Answer: The Amazon is the densest forest in the world.

 

#19. What language do the people of Japan speak?

Answer: The people of Japan speak Japanese.

 

#20. Who was Albert Einstein?

Answer: Albert Einstein was a famous scientist.

 

GK Quiz Questions and Answers for class 4th, 5th, and 6th

Age group: 9 to 12 years

 

It’s time when you can make these general knowledge quizzes more interesting, competitive and challenging. As in this age group, children can easily learn some twisted question also. Here we are sharing with you some GK quiz questions which will help your child’s brain and personality development. These questions include criteria of personalities, history, geography, arts, and science.

 

#1 Who was the first Prime Minister of India?

Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

 

#2 How many Cricket world cups did India win?

Answer: India has won two cricket world cups.

 

#3. Name 3 root vegetables?

Answer: Beets, carrots, and radish are root vegetables.

 

#4. Which color is the symbol of peace?

Answer: The color white is the symbol of peace.

 

#5. What is the temperature of the moon during the day- high or low?

Answer: High

 

#6. Which is the largest growing crop of Darjeeling?

Answer: The largest growing crop of Darjeeling is Tea leaves.

 

#7. Which islands are the part of India?

Answer: The Lakshadweep island, Andaman and Nicobar Islands belong to India.

 

#8. Who was George Washington?

Answer: George Washington was the first president of the United States of America.

 

#9. What are Trout, carp and, barracuda?

Ans: Fish

 

#10. Which African nation is famous for chocolate?

Answer: The nation of Ghana is world famous for chocolate.

 

#11. What grows quicker—hair or toenails?

Answer: Hair

 

#12. Who is the founder of Microsoft?

Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.

 

#13. How many consonants are there in the English alphabet?

Answer: 21

 

#14. In which direction does the sun rise?

Answer: The sun rises from the east.

 

#15. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

 

#16 Which Saint’s Day is celebrated on 14th February?

Answer: Saint Valentine

 

#17 Which planet is known as the Red Planet?

Answer: Mars

 

#18 Which is the largest plateau in the world?

Answer: Tibetan Plateau

 

#19 Which is the next number in the following sequence– 7, 14, 21, 28?

Answer: 35

 

#20 Which famous children book has two characters named Tweedledum and Tweedledee?

Answer: Alice, Through the Looking-Glass by Lewis Carroll

 

#21 In which ocean did the famous Titanic sink in 1912— Pacific, North Atlantic, or the Mediterranean?

Answer: North Atlantic Ocean

 

#22 Place these shapes in ascending order based on the number of sides they have—square, triangle, octagon, and hexagon?

Answer: Triangle, square, hexagon, octagon

 

#23. Which of the following is not a metal: gold, resin, glass?

Answer: Resin

 

#24. Name two parts of the body which continue to grow for your entire life?

Answer: Hairs & Nails

 

#25. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?

Answer: Water

 

#26. What is Zumba?

Answer: A dance workout

 

#27. Your blood type is determined by the genes you inherit from your parents: True or False?

Answer: True

 

#28. Which first electrical item did Thomas Edison invent?

Answer: Lightbulb

 

#29 What is the chemical formula for water?

Ans: H2O

 

#30 Who is called the father of Nation?

Ans: Mahatma Gandhi

 

#31 Who invented the telephone?

Ans: Alexander Graham Bell

 

These are some general knowledge questions and answers which will help increase your child’s IQ and intelligence and will make your child smarter. Don’t limit these questions, try more questions like this and enhance your child’s knowledge as much as you can. But, Remember, you are doing it for your child in a fun way, don’t ever force him, if he doesn’t want to answer you, don’t punish him. It will feel like a load on him/ her. Just make this GK quiz a fun game and be a part of his game.

Play a game of teacher-student with him/ her, be the student there and pretend to forget the answers and he/ she will teach you. Believe me, this is one of the best ways to teach your child. Create your own game and play with your kid.

Also Read: How to Develop Good Habits in Children

Foods for Brain Power

About the Author:

Leave A Comment